Iza ovog ukusnog povrća stoje nedelje negovanja, zaštite i, što je najvažnije, orezivanja. Orezivanje krastavaca (pinciranje), daje više plodova i kvalitetnije plodove, i raniju berbu.
Orezivanje krastavaca (pinciranje)… da li treba to da radite?
U ovom članku ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja o orezivanju krastavaca, plus još mnogo toga!
Da li je orezivanje krastavaca neophodno?
Krastavci predviđeni za vertikalni uzgoj su vrste koje će zahtevati orezivanje.
Da li ćete koristiti makazice rezanje zavisi od vrste krastavca koju imate. Žbunaste sorte ne rastu mnogo visoko, tako da im je potrebno malo, ili nimalo, orezivanja. Potrebno im je orezivanje samo ako počnu da zadiru u susedne bilјke. Orezivanje je takođe manje važno za puzajuće stablјike krastavca koje rastu na zemlјi bez vertikalnog oslonca.
Penjajuće vrste su ovde u fokusu. Pošto se oslanjaju na vertikalnu potporu, potrebno im je orezivanje kako bi se njihov rast kontrolisao i pravilno usmerio.
Pravilno pinciranje takođe pomaže bilјci da proizvede više plodova boljeg kvaliteta. Kada uklonite višak grana, energija koja bi ušla u proizvodnju više stablјika i listova preusmerava se na proizvodnju plodova. Ako krastavac ulaže previše energije u lišće, neće se fokusirati na razvoj ploda. Smanjenjem nepotrebnih grana, dajete bilјci priliku da napreduje i proizvodi više plodova.
Kada treba orezivati krastavce?
Sa orezivanjem treba započeti tek kada glavna stabljika dosegne visinu od 30-40 cm. Nemojte orezivati pre toga jer se može poremetiti celi kasniji rast. Orezujte bilјke tokom cele vegetacione sezone.
Pazite na nove tačke rasta (zaperke) i uklanjajte ih dok su još uvek manje od pet centimetara. Takođe, pazite na bilo kakva oštećenja ili bolesti i odmah odrežite pogođena područja.
Mlade bilјke krastavca mogu početi da cvetaju pre nego što se potpuno razviju. Orezivanje donjih cvetova preusmerava energiju na rast stablјike i listova, što dovodi do povećane proizvodnje plodova kasnije. Pored toga, orezivanje bočnih grana pomaže u usmeravanju mladih loza da rastu u želјenom smeru.
Orezujte rano ujutru kako bi se rezovi što pre osušili i tako se sprečila infekcija od vlažne noćne sredine.
Orezivanje krastavaca – pinciranje korak po korak
Pre nego što počnemo sa orezivanjem krastavaca, morate znati kako rastu izdanci krastavca. Jedna glavna stablјika ima čvorove, ili zglobove, celom svojom dužinom. Svaki čvor razvija jedan list, plod, lozicu i zaperak. Prilikom orezivanja, uklonićemo zaperak. On se naziva i tačka rasta, izdanak ili bočni izdanak. Cvet i list se takođe mogu orezivati, ali samo u određenim situacijama.

Orezivanje krastavaca – Pinciranje
Korak 1: Očistite makaze
Očistite makaze kako biste sprečili širenje bolesti i smanjili rizik od oštećenja bilјaka.
Očistite baštenske makaze kako biste sprečili širenje bilјnih bolesti, ne samo na krastavce već i na druge bilјke. Ako je moguće, koristite male i oštre makaze, kako bi ste imali što čistiji rez, bez gnječenja stabljike.

Makaze za baštu – preporučene za pinciranje.
Korak 2: Pronađite glavno stablo
Odrežite samo izdanke (zaperke) koji izlaze iz glavnog vodećeg stabla.
Kao što je već pomenuto, krastavci rastu iz vodeće stablјike, koja je glavna linija bilјke i neće ponovo izrasti ako se odseče. Iz tog razloga, orezivanje treba da se fokusira samo na zaperke koji izlaze iz glavne vodeće stablјike.
Obično se orezivanje vrši u pazuhu bilјke kako bi se održala jedna vodeća grana, a vrhu se omogućilo da nastavi sa rastom.
Korak 3: Štipanje (sečenje) izdanaka
Otkinite izdanke u pazuhu bilјke.
Pronađite najnižih pet do sedam čvorova na glavnoj grani i otkinite izdanke. Ako su već duži od nekoliko centimetara, koristite makazice da biste izbegli oštećenje glavne grane. Napravite čist rez što bliže glavnoj lozi.
Ako su izdanci već prerasli (više od 10cm) i zakačeni za potporu, ostavite ih na miru i umesto toga se fokusirajte na novonastalu stablјiku. Uklonite sve cvetove u osnovi kako biste podstakli cvetanje na vrhu bilјke.
Korak 4: Uklonite oštećenja
Uklonite lišće, lozu ili plodove koji pokazuju znake bolesti ili su oštećeni.
Zatim, uklonite sve listove, lozu ili plodove koji su ozbilјno oštećeni ili pokazuju znake bolesti . Orežite lozu koja odbija da raste u pravom smeru.
Ako listovi postanu previše gusti na jednom mestu, proredite ih da biste pobolјšali cirkulaciju vazduha. Da biste preusmerili energiju bilјke, po potrebi odrežite višak plodova ili lišća.
Korak 5: Nega
Očistite sve ostatke, izbegavajte da kvasite lozu prilikom zalivanja i proveravajte bilјku tokom celog leta.
Kada završite sa orezivanjem krastavaca, očistite sav alat koji ste koristili i uklonite otpale ostatke sa zemlјe. Prilikom zalivanja, izbegavajte da se krastavci pokvase kako biste sprečili da bakterije zaraze rezove.
Proveravajte svoje zasade krastavca nekoliko puta tokom leta i orezujte ih po potrebi kako bi bili zdravi i produktivni.
Često postavlјana pitanja
Trebatete li seći lozice krastavca?
Osim ako ne smetaju, ostavite lozice na miru. Glavnoj lozi su potrebne da bi se držale za oslonac.
Da li treba da otkinem cvetove krastavca?
Otkinite cvetove ako želite veći rast stablјike i listova, posebno ako je bilјka mlada. Možete ukloniti cvetove na dnu kako bi se bilјka više fokusirala na gornje krastavce (ovo će takođe držati krastavce iznad zemlјe).
Kada i čime prskati (zaštiti) krastavce?
Provereni način i način bez preterane upotrebe hemije je zaštita Bordovskom čorbom (na bazi Bakarnog sulfata). Prskati tokom sezone vegetacije najviše 3 puta.
Šta još može biti zanimljivo za vas:
Molim, ocenite naš članak...
Realnom ocenom, poslaćete nam signal da nešto trebamo popraviti ili ne. Hvala