Peršun je dvogodišnja, korenasta i aromatična biljka koja se gaji gotovo na svim kontinentima. Spada u familiju štitarica. Evo kako uzgajati peršun u sopstvenoj bašti.
Botanički naziv: Petroselinum crispum
Vrsta bilјke: Herb
Izlaganje suncu: Osunčana mesta, delimična senka
pH zemlјišta: Blago kiselo do neutralno (6-7)
O Peršunu
Ova popularna bilјka koristi se u sosovima, salatama, a posebno u supama, jer smanjuje potrebu za solјu. Ne samo da je peršun savršen ukras, već je i dobar za zdravlje, bogat je gvožđem i vitaminima A i C!
Poreklom iz mediteranske Evrope, bilјka je dvogodišnja, ali se obično uzgaja kao jednogodišnja u kućnim baštama. Posle prve godine, listovi postaju gorki i žilavi, pa zato domaćice preferiraju mlade biljke.
Peršun: Sadnja
Izaberite mesto koje ima puno sunca (6 i više sati sunčeve svetlosti) i ima dobro drenirajuću zemlјu bogatu organskom materijom. pH tla bi idealno trebalo da bude oko 6,0 – blago kiselo. Pokušajte da izaberete i područje bez korova; biće lakše videti kako peršun niče.
Kada posaditi
Seme se može posaditi u zatvorenom prostoru ili sejati direktno u bašti. Međutim, koren bilјaka je delikatan, pa vodite računa o presađivanju!
- Za početak, posadite seme u pojedinačne saksije u zatvorenom prostoru 6 do 8 nedelјa pre poslednjeg prolećnog mraza.
- Posejte seme na otvorenom 3 do 4 nedelјe pre poslednjeg prolećnog mraza, jer je peršun spor starter.
- Za najbolјu klijavost, temperatura tla bi trebala da bude oko 21°C, iako će seme peršuna klijati na temperaturama od čak 10ºC.
Kako posaditi Peršun
- Stopa klijanja semena obično je niska, pa razmislite o namakanju semena 1-2 sata pre setve da biste povećali klijavost.
- Posejte seme na dubinu od oko 8mm.
- Razmak sejanja semena treba da bude na udalјenosti od oko 15 do 20 cm. Za veće bilјke, sejte na udalјenosti od 20 do 25 cm.
- Pazite da zemlјa bude vlažna dok seme klija.
- Može proći 2 do 4 nedelјe dok se sadnice pojave.
- U zatvorenom prostoru možete koristiti veštačko svetlo za uzgoj da biste pomogli sadnicama u rastu.
Rast
- Obavezno držite bilјke dovolјno zalivene, posebno tokom letnjih vrućina.
- Lagano malčirajte oko bilјaka da biste sačuvali vlagu (Treset).
- Peršun koji se uzgaja na otvorenom prehranite jednom u polovini vegetacije, u bilo koje vreme tokom leta, kada je porast lišća ove bilјke najveći. Prehrana hranlјivim materijama pomaže u održavanju rasta listova. Nanesite 20:20:20 NPK đubrivo, koristeći 30gr djubriva na 1m2 zasada. Nanesite đubrivo u traku 5 cm udaljenu od reda peršuna i odmah zalijte kako biste pomogli da se hranlјive materije đubriva prenesu do korena peršuna, ili još bolje, dodajte vodotopivo đubrivo u sistem kap po kap.
Preporučene sorte
- Sorte sa ravnim listovima: Koristite u kuvanju jer imaju bolјi ukus i lakše je raditi sa kovrdžavim peršunom.
- Sorte kovrdžavih listova: Koristite kada želite elegantniji ukras.
- Sorte korenjaša: U prvoj godini formiraju koren konusnog oblika zbog kojeg se gaje i koji je jestiv.
Peršun: Berba
- Kada stablјike lista imaju najmanje tri segmenta, peršun je spreman za berbu.
- Isecite listove sa spolјnih stablјika bilјke kad god vam zatrebaju. Ostavite unutrašnje delove bilјke da porastu. U idealnom slučaju, ostavite biljku 2 do 3 nedelјe za ponovni rast između velikih berbi.
- Ako želite svež peršun tokom cele zime, ponovo posadite bilјku u saksiju i držite je na sunčanom prozoru.
Kako čuvati peršun
- Jedan od načina skladištenja svežeg lista je da stablјike lista stavite u vodu i držite ih u frižideru, ili jednostavo zamrznite seckani peršun.
- Drugi način skladištenja je sušenje. Isecite ga u podnožju i okačite ga na dobro provetreno, senovito i toplo mesto. Kada se potpuno osuši, izmrvite ga i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Štetočine i bolesti
- Trulež stablјike
- Pege na listovima
- Larve muve šargarepe i celera
Ova biljka je omilјen i kod gusenica leptira „crnog lastinog repa“