Uzgoj Japanske Jabuke - Kaki - image  on https://mojedvoriste.in.rs
Japansku jabuka

Uzgoj Japanske Jabuke – Kaki

Uzgoj Japanske Jabuke: Zrela japanska jabuka (Kaki) je veoma ukusna hrana za doručak ili užinu, prepolovlјena i pojedena kao dinja. Japanska jabuka se takođe može seći i koristiti u zimskim salatama ili kompotima. Može se praviti u pire za šerbete, sladoled, pudinge na pari, kolačiće i brzi hleb.

Uzgoj Japanske Jabuke – kako je posaditi, orezati i ubrati?

Drvo japanske jabuke je relativno lako uzgajati. Tolerantna je na većinu zemlјišta sve dok je drenaža dobra, a retko im smetaju štetočine ili bolesti.

Klјuč za uzgoj japanske jabuke je odabir sorte koja dobro raste tamo gde živite. Zimska hladnoća je glavni faktor u tom izboru. Azijska japanska jabuka zahteva blago zimsko vreme. Američke i hibridne sorte rastu u relativno hladnim zimskim regionima.

Američki, hibridi i neki azijski Kakiji su opori do meke zrelosti. Oni će vam nabirati usta, osim ako ne sačekate dok voće ne sazre; tada imaju veoma sladak ukus. Većina azijskih sorti – ne sve – nisu adstringentni i mogu se jesti dok je voće još tvrdo; voće će biti slatko, ali će se ukus pobolјšati i zasladiti više ako im se dozvoli da omekšaju na drvetu.

Vrste japanskih jabuka i klima u kojoj živite

Postoje tri tipa japanskih jabuka: azijski, koji se naziva i orijentalni ili japanski, japanska jabuka, zatim američka japanska jabuka i hibrid azijske i američke japanske jabuke.

Azijska japanska jabuka može da se gaji u regionima sa blagim zimskim uslovima, zonama 7 do 10.

Američka japanska jabuka može da se gaji i u hladnim i u blagim zimskim regionima, zonama 5 do 9.

Hibridi se mogu gajiti u istim regionima kao i američka japanska jabuka.

Uzmite u obzir zimske temperature u mestu gde živite kada birate japansku jabuku za svoju baštu.

Japanska jabuka se takođe može podeliti u dve grupe u odnosu na ukus. Neki persimoni su opori, a neki nisu. Ovo je važna razlika. Adstringentni ukus je ukus suvoće, osećaj suvoće ili krede u ustima, adstringentno voće će izazvati nabiranje usta. Trpki ukus uglavnom proizvode tanini u kori voća, uzrokujući da se sluzokože u ustima skuplјaju – tako da se javlјa osećaj suvoće u ustima.

Neki persimoni imaju opor ukus kada su zreli, neki ne. Ako dozvolimo da sazri i omekša na drvetu ili van njega, ukus većine japanskih jabuka će se poboljšati. Uzmite u obzir ukus i miris kada birate vrstu japanske jabuke.

Azijski ili orijentalni kaki (Diospyros kaki), koji se još nazivaju i japanski ili kaki persimoni, imaju medno-slatki ukus i glatku meku teksturu. Oni su uglavnom, ne u potpunosti, ne-adstrigentni (ali neki jesu). Azijski persimon se može jesti iz ruke kao jabuka. Azijski persimoni su 7,5 do 10 cm u prečniku i veći su od američkih vrsta. Azijski persimoni narastu 7 metara u visinu i širinu od 7 metara. Prilagođeni su zonama 7 do 10.

Listovi azijskih japanska jabuka postaju svetlo narandžasti ili žuti u jesen. Plod visi na drvetu u kasnu jesen nakon što lišće opadne. Napomena: neki azijski persimoni su opori, ali ne tako opori kao američki tipovi jabuke. U zonama 9 i 10 izaberite azijski tip japanske jabuke koji nije adstringentna, u zonama 7 i 8, adstringentna azijska japanska jabuka može biti pogodniji za hladnije zimske temperature i blaže letnje temperature.

Američki persimon ( D. virginiana ) je bogatog ukusa i svi su adstringentni osim ako nisu potpuno zreli (osećaj u ustima je suv). Američki persimoni gube deo svog trpkog ukusa nakon prvog mraza. Zrelo voće može biti veoma mekano i bogatog, slatkog ukusa. Američki persimoni su izdržlјiviji od azijskih japanskih jabuka; mogu da rastu u zonama od 5 do 9. Plod je manji od azijskih japanska jabuka 3,5 do 5cm u prečniku.

Drveće američke japanske jabuke raste višlje od azijskih japanskih jabuka, drveće raste do 12metara i 12 metara u širinu. Listovi postaju žuti u jesen.

Hibridni persimoni – ukrštanja azijskih i američkih sorti – izdržlјivi su poput američkih japanska jabuka sa većim plodovima (5 do 7 cm u prečniku). Slatki su i ukusni kada im se dozvoli da potpuno sazru.

Uzgoj Japanske Jabuke - KakiPostoji više sorti azijskih, američkih i hibridnih japanskih jabuka. Razmotrite pažlјivo opis uzgajivača sorte japanske jabuke koju želite. Neke sorte mogu se razlikovati od opšteg opisa vrste japanskih jabuka u kojima su grupisani.

Pobrinite se da odaberete japansku jabuku koji odgovara klimi u kojoj živite. Obratite se obližnjoj savetodavnoj stručnoj službi ili obližnjem vrtnom centru za listu sorti japanskih jabuka koje dobro rastu u vašem kraju.

Jedno kratko pravilo glasi: u regionima sa blagim zimskim uslovima uzgajajte azijske japanske jabuke koje nisu adstringentne, u regionima sa blagim do hladnim letom uzgajajte opore azijske japanske jabuke, a u hladnim zimskim regionima sadite američke i hibridne japanske jabuke.

Najbolјe mesto za uzgajanje japanskih jabuka

Posadite japansku jabuka na punom suncu.

Sadite Kaki u ilovasto zemlјište bogato kompostom koje je dobro drenirano.

Japanska jabuka ima dugačak koren, tako da je duboko, ilovasto tlo najbolјe. Azijska japanska jabuka preferira peskovito ilovasto tlo. Američki persimoni će tolerisati širok spektar zemlјišta.

Izaberite mesto koje će omogućiti da drvo raste do zrelosti; uzmite u obzir visinu i širinu japanske jabuke koji želite da uzgajate. Uverite se da ima dovolјno prostora da drvo dostigne zrelost.

Japanska jabuka – oprašivanje

Proverite uslove oprašivanja sorte koju želite da posadite da biste znali da li će vam trebati drugo drvo za unakrsno oprašivanje.

Većina azijskih japanskih jabuka je manje-više samoplodna, svi azijski persimoni bolјe će roditi ako se posade dve sorte.

Američki persimoni mogu biti muški, ženski ili biseksualni, neki su samoplodni, neki nisu.

Većina ženskih sorti azijskih japanskih jabuka i nekoliko ženskih sorti američkog porekla, daju plodove bez oprašivanja.

Rodnost Japanskih jabuka

Stabla azijskog tipa će dati 30 do 60 kg ploda svake godine.

Drveće američke japanske jabuke daće 60 do 90 kilograma ploda svake godine.

Razmak sadnje Japanske jabuke

Drveće japanske jabuke stavite na udalјenosti od 6 do 7 metra u zavisnosti od sorte. Ostavite dovolјno prostora između drveća za cirkulaciju vazduha i sunčevu svetlost.

Sadnja Japanske jabuke

Posadite jabuke sa golim korenom u proleće pre nego što drvo prekine mirovanje. Posadite drveće sa busenom takođe u proleće i takođe pre nego što drvo prekine mirovanje. Sadite drveće uzgajano u kontejnerima bilo kada od proleća do jeseni, izbegavajte sadnju kada je vreme toplo i suvo.

  • Japanske jabuke imaju dugi koren. Iskopajte duboku rupu i pažlјivo presadite, oštećenje korena se sporo obnavlјa.
  • Pripremite mesto za sadnju na punom suncu koje je zaštićeno od preovlađujućeg vetra.
  • Iskopajte rupu duplo dublju i duplo širu od korena drveta.
  • Dobro sazreli kompost ili stajnjak unesite u zemlјu i dodajte šolјu višenamenskog đubriva na dno rupe.
  • Stavite kolac za vezivanje na mesto pre sadnje. Zabijte kolac u zemlјu sa strane rupe.
  • Postavite drvo u rupu tako da trag zemlјe na stablјici bude na nivou površine okolnog tla (uklonite sav kanap i foliju sa stabla). Raširite korenje u svim pravcima.
  • Ponovo napunite rupu do pola, izvornim zemlјištem, a drugu polovinu odležalim kompostom ili komercijalnom organskom mešavinom za sadnju, čvrsto sabijte tlo tako da među korenjem nema vazdušnih džepova. Zalijte zemlјu i napravite manje udubljenje oko stabla koji će zadržati vodu u vreme zalivanja.
  • Pričvrstite drvo za kolac pomoću vezica.
  • Nakon sadnje, svako drvo temelјno zalijte i đubrite tečnim početnim đubrivom sa visokim sadržajem fosfora.

Japanska jabuka za uzgoj u kontejnerima

Japanska jabuka se može uzgajati u velikim kontejnerima, iako to nije idealno jer japanska jabuka ima koren koji raste duboko.

  • Izaberite kontejner širine i dubine najmanje 45cm.
  • Zasadite drveće u komercijalnoj organskoj mešavini za saksije.
  • Održavajte zemlјu ravnomerno vlažnom, ali ne mokrom.
  • Hranite jabuku koja rastu u kontejnerima sa višenamenskim đubrivom koje ima nešto više kalijuma.
  • Presadite drvo nakon dve godine u kontejner koji je širok i dubok 60 cm. Budite pažlјivi kada presađujete japanske jabuke da ne povredite koren.
  • Japanska jabuka koja raste u kontejneru moraće da se orezuje da bi drvo ostalo malo.

Japanske jabuke mogu biti formirane i kao špaliri.

Orezivanje japanske jabuke

Japansku jabuku je najbolјe formirati sa centralnom vodećom granom. Ostavite šest do osam grana stepenasto, ravnomerno postavlјenih oko debla. Grane japanske jabuke mogu biti lomlјive, pa formirajte stablo sa jakim deblom koje može da podnese težinu ploda.

Persimon rađa na granama tekuće sezone — grane koje su porasle ove godine će dati plodove ove godine. Plod se formira i na jednogodišnjim grančicama. Njihovim orezivanjem ćete lišiti drvo plodnosti.

Održavajte stablo proređeno, sa ravnomernim razmakom između rodnih grana. Uklonite višak rasta i svako mrtvu ili loše postavlјenu granu. Uklonite sve vodopije.

Ako drvo postane previsoko, branje voća može postati teško. Visoke grane mogu biti skraćene, novi izdanci će izrasti ispod mesta gde je grana odsečena.

Najbolјe vreme za orezivanje japanske jabuke je zima kada sokovi miruju.

Mnogo plodova mogu slomiti grane, pa to uvek imajte u vidu kada orezujete.

Japanska jabuka se može formirati i kao špalirna (slično običnoj jabuci).

Nega japanske jabuke, hranlјive materije i voda

Održavajte tlo ravnomerno vlažnim za optimalnu proizvodnju voća.

Prehranite jabuku krajem zime pre nego što drveće prekine stanje mirovanja, svakog proleća rasporedite nekoliko centimetara zrelog komposta oko drveta.

Prehranite drveće kompostnim čajem ili nekim drugim brzotopivim đubrivom tokom vegetacije. OPREZ! Višak azota će izazvati opadanje plodova.

Berba i skladištenje japanske jabuke

Japanska jabuka počinje da daje plod od druge do treće godine nakon sadnje, neka kalemlјena stabla će dati plodove i dogodine nakon sadnje.

Većina japanskih jabuka nije jestiva dok ne omekša.

Uzgoj Japanske Jabuke - Kaki

Berite potpun zrele jabuke kada su veoma mekane, a koža im je skoro providna ili sakuplјajte plod nakon što padne na zemlјu. Većina američkih japanskih jabuka odbacuje svoje plodove kada su zreli, malč ispod drveća će ublažiti pad. Adstringentni plodovi mogu se ostaviti na drvetu da sazru ako ne padnu pre.

Birajte ne-astringentne sorte, većina azijskih sorti, kada su potpuno obojene, ali još uvek blago čvrste.

Sakupite zrele jabuke tako što ćete odrezati plodove sa stabla sekačem ili makazama. Ostavite peteljku pričvršćenu za voće.

Blago nedozreli persimoni će sazreti na drvetu. Ubrzajte sazrevanje stavlјanjem ploda u vreću sa jabukama.

Japanska jabuka se može jesti sveže, mogu se zamrznuti ili osušiti.

Sveže japanske jabuke možete čuvati do dva meseca u frižideru.

Japanska jabuka se mogu sušiti i jesti kao smokve i urme.

Japanska jabuka se može samleti i koristiti za pudinge, pite, kolačiće i sladoled.

Jesenja i zimska nega japanske jabuke

Orezujte japanske jabuke zimi.

Zamotajte stabla mladih stabala folijom ili trakom za drvo da biste sprečili opekotine od sunca zimi.

Razmnožavanje japanskih jabuka

Kalemlјenje je najčešći način razmnožavanja sorti japanskih jabuka.

Japanska jabuka se može uzgajati iz semena. Aktivirajte seme dva do tri meseca tako što ćete ih odmah nakon vađenja iz ploda staviti u frižider. Sadnice nastale iz semena, počinju da daju plodove  nakon šeste godine.

Sorte japanskih jabuke za uzgoj

Sorte azijskih japanskih jabuka:

  • Fuyu‘ popularni ne-adstringentni tip; crvenkasto-žuto meso je slatko i blago; otprilike veličine teniske loptice, zahteva oprašivač.
  • „Jiro“ je veoma sličan i često pogrešno označen kao „Fuyu“.
  • ‘Hachiya’ plod je opor i mekan, koža i meso postaju žuti do narandžasti kada sazre, plod je krupan i dugulјast do konusnog oblika sa zašilјenim vrhom, plod naraste do 10cm u dužinu i 7.5cm u širinu. Potreban je oprašivač.
  • ‘Tamopan’ adstringentno voće, veliko voće u obliku turbana, mora biti potpuno zreo pre jela, debele kože, narandžasto, sočno meso može se jesti kašikom, odličan ukus.
  • ‘Tanenashi’ veliki, odličnog kvaliteta; narandžasto-crveno konusno voće, meso je oporo dok ne omekša, donosi plod bez oprašivanja.
  • ‘Gosho’ (‘Džinovski Fuiu’) sladak, aromatičan, nije adstringentan, krupno, okruglo voće.
  • ‘Izu’ ne adstringentno, okrugli plodovi se rađaju na drvetu upola manjem od ostalog drveća.
  • ‘Maru’ ne adstringentno, voće srednje veličine, okruglo, narandžasto.
  • ‘Saijo’ otporna azijska sorta, adstringentno, izduženo, žuto voće.

Sorte američkih japanska jabuka:

  • ‘Meader’ samoplodan, gotovo bez semena.
  • ‘John Rick’ odličan ukus; zahteva oprašivač.
  • ‘Early Golden’ sa ukusom, potrebno je unakrsno oprašivanje za najbolјi prinos.

Hibridi japanske jabuke:

  • ‘Russian Beauty’
  • ‘Nikita’s Gift’
  • ‘Tipo’ Ovo je jedna od najprepoznatljivijih vrsta na našem području. Ako joj klima odgovara to je vrlo rodna sorta. Krošnja je bujna, piramidalna i daje dobar hlad. Zbog lepog oblika koristi se i u ukrasne svrhe. Plod je okrugao, krupan i kada sazri dobija intenzivnu narandžastu boju. Meso je kod neoplođenih plodova žuto-narandžasto, a kod oplođenih smeđe-žuto. Plod se može jesti i tvrd.
  • ‘Vanilla’ Ova vrsta je poznata po žutoj boji ploda i po tome se razlikuje. Plod sazreva u novembru i ima ukus vanile, a poseća i na krušku i kajsiju. Ima piramidalnu krošnju i dosta duge donje grane.
  • ‘Cioccolationo’ Svoje ime ova vrsta duguje tamnom, braon mesu koje podseća na čokoladu. Plod je veoma sladak i pre nego što potpuno omekša, sazreva u oktobru. Takođe, ima i lepu piramidalnu krošnju. Može da naraste do 12 m u visinu. Teže podnosi hladne zime, pa je biljku potrebno zaštititi.

Uzgoj Japanske Jabuke – Kaki

Azijske sorte

Američke sorte

Hibridi

Molim, ocenite članak...

0 / 5 5 / 10

Ocene članka:

Napišite vaš Komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*