Sibirski limun ( Poncirus trifoliata), poznat i kao „leteći zmaj“, je najotporniji od svih citrusa. To je veliki, listopadni žbun koji daje neobično kiselo, pahulјasto voće koje se smatra gotovo nejestivim kada je sirovo, ali je lekovito korisno i ukusno kada se kuva i sazri. Od voća se obično pravi sok, prave se marmelade, džemovi, želei ili kandirani proizvodi. Sibirski limuni su nešto manji od konvencionalnih limuna i imaju ukus kao mešavina limuna i grejpfruta.
Ova bilјka iz porodice citrusa, može uspevati na otvorenom na temperaturama do -23 stepeni Celzijusa. Sa visinom od 3-4.5 metra sa gusto zamršenim i veoma trnovitim zelenim granama, ovaj grm se često sadi kao prirodna živa ograda. Nјegovi dlanasti listovi su jajastog oblika, mirišu aromatično kada se zgnječe. Nјegovo mirisno i privlačno prolećno cveće je belo sa žutom tučkom i prašnicima. Sibirski limun je deo botaničke porodice ruta ili citrusa (Rutaceae) i potiču iz Severne Kine i Korejskog poluostrva – iako su se sada proširile i naturalizovane u delovima južnih Sjedinjenih Država i Evrope.
Sibirski Limun – Sezonska nega
Sibirski limun preferira direktnu sunčevu svetlost, ali možeu tolerisati i blagu senku. Generalno ih je lako uzgajati uz nekoliko izazova sa štetočinama i bolestima. Grmlјe je tolerantno na peskovita i ilovasta tla, kao i na stalnu vlagu, sve dok je tlo dobro drenirano.
ZIMA: Ovaj grm je otporan na hladnoću do -230C! Zimi opada lišće, ali su grane i trnje zimzeleni.
PROLEĆE: Cveće će se pojaviti u rano proleće, a zatim i lišće. Lagana rezidba je opciona, a malčiranje ili ručno plijevlјenje rešavaju njegovu odbojnost prema obradi zemlјišta u blizini.
LETO: Plod će biti zelene boje sve dok nije zreo. U slučaju ekstremne suše, možda će biti potrebno dodatno zalivanje – iako su trifolije generalno prilično tolerantne na sušu i otporne na štetočine. Prehranjujte ga na svakih 20-30 dana đubrivom za citruse, tako će brže napredovati i brže doneti prve plodove.
JESEN: Plod će sazreti, iz zelenog će postati žut i spreman za berbu.

Poncirus Trifoliata – Sibirski Limun
Sibirski Limun – Nutritivne i lekovite vrednosti
Ako se čuva dve nedelјe nakon berbe, Sibirski limun takođe može da proizvede malu količinu soka koji je veoma bogat vitaminom C (jača imunitet). Voće sadrži fitohemikalije poput kumarina (antioksidans, povećava protok krvi). Druge poznate korisne osobine, koje se koriste u tradicionalnoj istočnoj medicini, uklјučuju antiinflamatorna, antialergena i antiemetička dejstva (smiruje mučninu). Neki čak koriste njegove trnje i koru stablјike da bi lečili zubobolјu ili viruse!
Razmnožavanje iz semena
Čuvati seme na hladnom oko mesec dana u frižideru (stratifikacija). Čuvajte ih u posudi na vlažnom papirnom ubrusu. Posle mesec dana posejati, u rano proleće, u stakleniku. Kada su dovolјno velike, stavite sadnice u pojedinačne saksije i gajite ih u stakleniku prve zime. Posadite ih na stalno mesto početkom narednog leta. Pogodni su za peskovita, ilovasta ili glinena tla ali preferiraju dobro drenirana tla.
Čvrst i otporan, može da raste na siromašnom zemlјištu bez obzira na pH kvalitet. Preferira zonu otpornosti od 6-10 i puno sunca. Žbun će se prilično brzo uspostaviti i može živeti oko 25 godina! Žbun daje mnogo sadnica u podnožju koje se takođe mogu presaditi u saksiji da bi se razvile nove bilјke.

Poncirus Trifoliata – Sibirski Limun